Türkiye bu hayvan cinayetini konuşuyor

0

Edirne Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ele geçen ve ihaleyle satışa çıkarılan kediler tartışma konusu oldu.Soruyoruz… Peki siz hayvanların ‘mal’ gibi satılmasını doğru buluyor musunuz?

Türkiye’ye kaçak yoldan sokulmak istenirken gümrükte ele geçen İran ve İngiliz melezi 11 kedinin kedilerin satışına tepki gösteren Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), hayvanları 4 bin 250 liraya satın aldı.

KORKUNÇ AYRINTIYI ZUHAL ASLAN AÇIKLADI

İhaleyle 6 kediyi 4 bin 250 liraya satın alan HAYTAP İstanbul temsilcisi Zuhal Aslan, “Kedilerin sağlık durumları kritik. Onları hemen alıp İstanbul’da bir klinikte tedavi altına alacağız. Sonrasında sahiplendireceğiz onları. İhaleye 11 kedi için geldik fakat 5’i hasta olduğu için öldü. Şu an 6 kediyi ihaleden almış olduk” dedi.

DEVLETİN AYIBI: HAYVAN TİCARETİ

Özellikle kedi ve köpeklerin, köle ticaretinden farksız olan kaçak yollarla alınıp satılması işlemi uzun yıllardır yaygın şekilde uygulanıyor. Pet-shop’larda çok yüksek fiyatlara satılmak üzere yurt dışından getirilen evcil hayvanların çoğu, yasa dışı yapılan bu yolculuklarda hayatını kaybediyor, pek çoğu da hastalıklı şekilde satışa sunuluyor. TBMM, hayvan hakları savunucularının da yoğun çabaları sonucu bu konuda bir sınırlama getirilmesi için Hayvanları Koruma Kanunu’nda bazı değişiklikler yapmıştı. Değişiklikler; ‘-Ev hayvanı satanlar ve sahiplenenler, bu hayvanların bakımı ve korunmasıyla ilgili belediyelerin verdiği eğitim programlarına katılarak sertifika almak zorunda olacak. -Pet-shop’larda yalnızca akvaryum balıkları ve kuş türleri satılabilecek.’
gibi maddeleri içeriyor olmasına rağmen, pet-shop’larda evcil hayvan satışları devam ediyor ve denetimlerin ne sıklıkla yapıldığı konusu da belirsiz.

Böylesine bir sirkülasyonu devam ettirebilmek adına, adeta bir üretim tesisi gibi hayatının sonuna kadar damızlık olarak kullanılan hayvanların sayısı da oldukça fazla. Bugün HAYTAP tarafından ihalede satıln alınan kedilerin, bulundukları gün bakımını üstlenecek kişi ya da kurumlara verilmeyip satışa sunulmak üzere bekletilmeleri de büyük tepki çekti. Yavru kedilerin bu şekilde devlet eliyle satışa çıkması, pet-shop denetimlerinin uygun şekilde yapılmadığı konusunu yendien gündeme getirdi. Yasaya göre, açılan dükkanların denetiminin İl Çevre Müdürlüğü ve Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından yapılması gerekiyor. Bu birimler, 5199 sayılı yasadan kaynaklanan yetkilerini kullanıp esaslı bir denetim yapıyor olsalardı, Türkiye’deki pet-shopların tamamına ceza verilmesi ve en az %80’nin kapatılması gerekirdi.

Hayvanların 'mal' gibi satılığa çıkarılmasını ve bu muameleyi görmelerini doğru buluyor musunuz?

View Results

Yükleniyor ... Yükleniyor ...

 

About Author

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir